Wijzigingen in het register GGZ-Agogen

In 2022 veranderen er een aantal zaken in het register GGZ-Agogen. In dit artikel zetten we de wijzigingen op een rij en geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de veranderingen in het register.

De wijzigingen in het reglement van het register GGZ-Agogen zijn:

 • De registratie Basis Zij-instroomregeling vervalt per 1 april 2022.
 • Het diploma HBO Pedagogiek is vervallen per 1 januari 2022. Voor hulpverleners met een bachelordiploma Pedagogiek die op 1 januari 2022 bezig waren met de opleiding ggz-agoog of voor degenen die er vóór 1 maart 2022 mee begonnen, is er een overgangsregeling.
 • Het diploma HBO Jeugd Welzijnswerk is vervallen per 1 januari 2022.
 • Per 1 januari 2022 is het diploma HBO Sociaal Juridisch Dienstverleners toegevoegd bij de lijst van opleidingen die voldoet voor de toelatingscriteria. Het betreft alleen de diploma’s die behaald zijn voor 2012.
 • Per 1 januari 2022 dienen ggz-agogen ook de nieuwe beroepscode Sociaal Werk te onderschrijven als zij zich willen registreren.

Enkele veelgestelde vragen op een rij:

Ik heb een registratie Basis in het register GGZ-Agogen. Wat verandert er voor mij?

Voor u verandert er niets.

Ik heb een registratie Plus in het register GGZ-Agogen. Wat verandert er voor mij?

Voor u verandert er niets.

Ik ben via de zij-instroomregeling in dit register gekomen. Wat verandert voor mij?

Iedereen die via de zij-instroom in het register GGZ-Agogen is gekomen, dient het Certificaat GGZ Agoog te behalen. Professionals die nu onder de zij-instroom vallen en die het Certificaat GGZ Agoog niet behalen kunnen niet in dit register geregistreerd blijven. Mocht u vragen hebben over bovenstaande, neem dan contact op via ggz@registerplein.nl.

Ik heb mij net aangemeld voor het register GGZ-Agogen. Ik wacht op goedkeuring van mijn dossier. Wat verandert er voor mij?

De meest recente toelatingscriteria voor het register GGZ-Agogen vindt u op onze website. Kijk in het registratiereglement of de door u gevolgde vooropleiding voldoet om opgenomen te mogen worden in het register.

Ik heb een bachelordiploma Pedagogiek en ben begonnen (of wil beginnen) aan de opleiding ggz-agoog. Hierboven lees ik dat er tot 1 april 2022 een overgangsregeling is. Wat houdt die regeling in?

 • Hulpverleners met een bachelordiploma Pedagogiek, die op 1 januari 2022 bezig waren met de opleiding ggz-agoog – en dus op grond van de oude voorwaarden bij de opleiding zijn toegelaten – kunnen als ggz-agoog geregistreerd worden. Zij moeten hun certificaat uiterlijk op 1 december 2022 behaald hebben.
 • Hulpverleners in de ggz met een bachelordiploma Pedagogiek, die op 1 januari 2022 bezig waren zich voor te bereiden, kunnen op grond van de oude voorwaarden als ggz-agoog geregistreerd worden, mits:
  • Zij in de afgelopen vijf jaar minstens drie jaar werkervaring hebben als hulpverlener in de ggz.
  • Zij met de opleiding ggz-agoog starten en het certificaat uiterlijk op 1 juni 2023 behaald hebben.

Deze regeling betekent dat mensen met een bachelordiploma Pedagogiek alleen tot het register van ggz-agogen kunnen worden toegelaten wanneer zij het certificaat ggz-agoog voor 1 juni 2023 behaald hebben

Hier vindt u meer informatie over de overgangsregeling voor pedagogen.

Ik heb een collega die nog niet staat geregistreerd in het register GGZ-Agogen, maar zich wel via de zij-instroomregeling in het register GGZ-Agogen wilde registreren. Hoe moet dat nu?

De zij-instroomregeling vervalt per 1 april 2022. De collega kan zich dus nog t/m 31 maart 2022 aanmelden. Meldt deze collega zich na 1 april aan dan dient uw collega naast de HBO bachelor Social Work het Certificaat GGZ Agoog te behalen.

Waarom worden deze veranderingen doorgevoerd?

De veranderingen in het reglement zijn ingegeven door het Zorgprestatiemodel. Sinds 1 januari 2022 mogen ggz-agogen die geregistreerd staan in het register GGZ-Agogen van Registerplein DBC uren schrijven. Het COOAB 2.0. is één van de initiatiefnemers van het Register GGZ Agogen en derhalve bevoegd wijzigingen door te voeren in het reglement. Registerplein heeft een uitvoerende rol in het beheer van register.