De missie van het maatschappelijk werk is bevorderen dat mensen in onze samenleving tot hun recht komen, als mens en als burger. Maatschappelijk werkers streven ernaar dat mensen zich in wisselwerking met hun sociale omgeving zo goed mogelijk kunnen ontplooien, naar hun eigen aard, behoeften en opvattingen, en dat ze rekening houden met anderen met wie zij samenleven (Beroepsprofiel, BPSW 2006).
Maatschappelijk werkers ondersteunen mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in hun dagelijks leven of in hun werk. Dit kan van korte, maar ook van langere duur zijn. Huurschuld of werkloosheid kunnen redenen zijn voor mensen om hulp te vragen, maar bijvoorbeeld ook opvoedings- of relatieproblemen. Door deze en andere problemen kunnen mensen depressief, verdrietig of opstandig worden en ze weten dan vaak niet hoe ze daar uit moet komen. Dit zijn voorbeelden van psychosociale problemen. Maatschappelijk werkers helpen de cliënt door hem inzicht te geven in zijn problemen en hem nieuwe vaardigheden te leren.
Samen wordt gewerkt aan het vergroten van de mogelijkheden om die problemen op te lossen. De hulp die de maatschappelijk werker biedt is op vrijwillige basis. Wat cliënten met de maatschappelijk werker bespreken, wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Maatschappelijk werkers werken bijvoorbeeld in: Algemene opvang, Bedrijven, Ziekenhuizen, Verpleeg- en verzorgingshuizen, Jeugd- en gezinszorg, Geestelijke gezondheidszorg, Scholen, Revalidatie, Reclassering.
Inschrijven in dit register? Volg deze vier stappen:
Registerplein verhoogt per 1 januari 2025 niet het jaarlijkse registratietarief, ondanks dat ook voor ons de kosten stijgen. Door te blijven werken aan verbetering van onze werkwijzen, kunnen we die stijgende kosten grotendeels zelf opvangen. We hopen dat dit voor u een stimulans is om ook in 2025 geregistreerd te blijven. Wel verhogen we de…
Lid zijn van een beroepsvereniging levert een punt op
Ben je geregistreerd bij Registerplein én lid van een beroepsvereniging? Ook dat mag je opvoeren in je dossier. Lidmaatschap van een beroepsvereniging levert je één punt op. Als bewijs dien je een betaalbewijs mees te sturen in combinatie met je lidmaatschapsnummer. Er zijn nog veel meer activiteiten die je kunt opvoeren in je dossier. Denk…
Er is een nieuwe functie in ons registratiesysteem PE-online beschikbaar waarmee je direct vanuit je eigen account je openstaande factuur kan betalen. Zo doe je dat: 1) Ga naar Mijn Registerplein en klik op ‘Inloggen als professional’ om in te loggen. 2) Ga naar ‘Facturen’. 3) Klik op ‘€ betalen’. Via deze link kan de…
Opgevoerde punten boven de norm keuren we automatisch goed
Regelmatig zien we professionals nog activiteiten opvoeren nadat zij de registratienorm hebben behaald. Vanuit Registerplein hebben we besloten deze activiteiten automatisch goed te keuren. Zo blijft er meer tijd over om dossiers en activiteiten te beoordelen van professionals die nog niet aan de registratienorm hebben voldaan.
Veel professionals weten niet dat het bijhouden van het dossier makkelijker kan. Met deze tips bespaar je tijd én haal je meer uit je registratie. 1) Voer reflectieactiviteiten in één keer op Bespaar je zelf en ons veel werk en voer niet elk reflectiemoment als een afzonderlijke activiteit op. Je mag al je reflectie doorgeven…
Amarilys Ortela is maatschappelijk werker bij Reclassering Nederland. Daarnaast is ze één van de leden van de leden van de registratie- en accreditatiecommissie van het register Maatschappelijk Werkers. Elk register van Registerplein kent zo’n commissie. Amarilys vertelt wat er komt kijken bij het werk van een registratiecommissie. Hallo Amarilys, fijn dat je iets meer wil…
Met de Registercheck vind je snel welk register bij je past
Ben je werkzaam of wil je graag aan de slag in het sociaal domein en wil/moet je je registreren, maar weet je niet zeker in welk register? Doe dan de registercheck op www.registercheck.nl. De ‘check’ duurt slechts 1 minuut en je weet meteen of het met jouw (toekomstige) werkzaamheden nodig is om te registreren en…
Gemeentebeleid in de praktijk: kiezen voor preventie met ggz-agogen
In tegenstelling tot veel gemeentes kiest Oude IJsselstreek ervoor om een groot deel van het beleid in het sociaal domein zelf uit te voeren. De gemeente in de Gelderse Achterhoek kiest voor een beleid gericht op preventie. Om daar goed op voorbereid te zijn kiezen Rob Leber en Ron Smit, twee van de maatschappelijke werkers…
Per 1 januari 2022 is er een nieuwe beroepscode voor professionals in sociaal werk. Deze code geldt voor geregistreerden in de registers Maatschappelijk Werkers, GGZ-Agogen en Sociaal Agogen. De beroepscode dient als richtlijn bij ethische vragen en het dagelijks handelen van sociaal professionals. Ethica Jurja Steenmeijer schreef de nieuwe code in opdracht van beroepsvereniging BPSW.…
Registerplein maakt het werken in het online dossier makkelijker. Sinds kort hebben we digitaal invulbare formulieren op onze website staan. Geregistreerden kunnen deze formulieren ingevuld uploaden in hun online dossier. Deze interactieve formulieren staan op onze website. Ga op onze website naar registers -> klik op het register van uw keuze -> klik op het…
Per 1 januari 2022 wijzigt Registerplein de tarieven voor registratie. Registerplein heeft de afgelopen vier jaar afgezien van een verhoging van de tarieven. Vanaf 2018 hebben we alle loon- en prijsstijgingen kunnen opvangen in onze eigen bedrijfsvoering. Bovendien hebben we de afgelopen jaren onze dienstverlening uitgebreid, bijvoorbeeld met een werkgeversaccount, online voorlichting en meer op…
ACT is een methode uit de gedragstherapie die steeds vaker buiten de psychologie wordt toegepast. Dr. Tim Batink is GZ-psycholoog, supervisor VGCt & ACT-supervisor. Met zijn opleidingsbedrijf ACT in Actie geeft hij geaccrediteerde trainingen en cursussen, zowel online als op locatie. Tim Batink legt uit wat ACT is en welke rol ACT kan spelen in…
Het openbaar register op onze website aangevuld met een extra optie. De registers met een specialisatie hebben een nieuw veld “Huidige specialisatie”. In het openbaar register vindt u bij Registerplein geregistreerde professionals. Belangrijk om te weten voor professionals: bij het goedkeuren van een dossier wordt de specialisatie automatisch bijgewerkt in het openbaar register. Naast deze…
Goed nieuws voor iedereen die ooit scholing heeft laten accrediteren door Registerplein. Alle informatie over accreditatie is nu op één plek te vinden: de nieuwe Registerplein-website voor opleiders. Op deze website leest u hoe accreditatie werkt bij Registerplein. De tarieven en reglementen zijn nu gemakkelijk te vinden. Ook vindt u op de site een handige checklist die u helpt bij het aanvragen…
In het laatste kwartaal van 2020 zette Registerplein een onderzoek uit om de tevredenheid te meten. Registerplein hecht er veel waarde aan om die kwaliteitscontrole uit te voeren. We willen daarom ook hier alle respondenten die de moeite namen om de vragenlijst in te vullen of bereid waren mee te werken aan interview nogmaals van…